
Sportmassage
De definitie van sportmassage is het toepassen van een complex van handgrepen op een (ontbloot) en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sporter.
Het doel is om de lichamelijke conditie van de sporter te verbeteren, eventuele blessures sneller te laten herstellen en/of eventuele gevolgen van een sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen.
Door middel van diverse massagetechnieken op het lichaam worden er prikkels gegeven aan het lichaam. Deze prikkels brengen in het lichaam reacties teweeg en moet leiden tot herstel van het evenwicht in het lichaam.
Sportmassage heeft ook een ontspannende werking op het lichaam, daarom is het ook voor niet-sporters een aanrader. Ook niet-sporters kunnen dezelfde reacties hebben als sporters. Dit komt bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding, stress of andere redenen. De sportmassage gebeurt op een gezond lichaam.
De behandeling van blessures gebeurt door een arts of fysiotherapeut. Na de behandeling door een arts of fysiotherapeut kan deze de eventuele nabehandeling overlaten aan een sportmasseur.
Deze kan bijvoorbeeld een ondersteunende tape/bandage aanleggen en door massages de spieren in conditie houden. De taak van een sportmasseur is dus voornamelijk preventief.
De sportmasseur geeft door zijn kennis advies aan een sporter en verwijst de sporter eventueel naar een specialist. Door de massages helpt de sportmasseur blessures te voorkomen bij een sporter. Een sportmasseur kan wel eerste hulp bieden bij (sport)ongevallen en de geblesseerde begeleiden naar een arts of fysiotherapeut. Ook geeft hij adviezen over bijvoorbeeld voeding, kleding, schoeisel en hygiëne.
Wanneer welke sportmassage?
Preactiviteitsmassage: Deze sportmassage gaat aan de sportbeoefening vooraf. De massage is bedoeld om een goede doorbloeding te verkrijgen van de spieren. De spieren worden voorbereid op de komende inspanning. Deze massage mag niet de warming-up vervangen maar kan wel vooraf gaan aan de warming-up. De kans op blessures wordt erdoor verminderd en het heeft een preventieve werking. Een preactiviteitsmassage kan stimulerend zijn maar ook sederend (ontspannend). Een sporter kan namelijk ook erg gespannen zijn voor een wedstrijd.
Stimulerende preactiviteitsmassage:
Deze massage wordt ongeveer 30 minuten voor aanvang warming-up/wedstrijd gegeven. Vooral de gedeelten van het lichaam die het meest belast worden tijdens de sportactiviteit.
Sederende preactiviteitsmassage:
Dit zijn dezelfde handelingen als bij een stimulerende massage alleen alles wordt in een rustiger tempo uitgevoerd.
Interactiviteitsmassage:
Deze wordt in de pauze van een wedstrijd of training gegeven. Het doel is om plaatselijke vermoeidheid te bestrijden en om bijvoorbeeld kramp te voorkomen. Deze massage wordt in de regel rustig gegeven. Het accent ligt meer op ontspanning.
Postactiviteitsmassage:
Deze massage wordt na een wedstrijd of training gegeven met als doel zo snel mogelijk de afvalstoffen af te voeren om bijvoorbeeld spierpijn te voorkomen. Deze massage wordt rustig uitgevoerd op de belastte lichaamsdelen.
Passiviteitsmassage:
Een passiviteitsmassage wordt gegeven als er (tijdelijk) niet aan sport wordt gedaan of als er een lange tijd tussen de inspanningen ontstaan is. Dit kan bijvoorbeeld voor sporters gelden die uitgeschakeld zijn door een blessure. Ook voor mensen die af en toe sporten, een verkeerde werkhouding hebben of een stressvolle periode doormaken, is dit een goede manier om het lichaam weer in goede conditie te krijgen of te houden. De massage wordt rustig uitgevoerd en is bedoeld ter instandhouding of ter bevordering van de algehele conditie.
Herstelbevordering door sportmassage
Sportmassage is een belangrijke manier om de herstelprocessen in het lichaam te bevorderen. Door een goede massage kan er gericht naar (plaatselijke) overbelastingsverschijnselen gekeken worden met als doel die te herstellen. Het belangrijkste doel van een massage is verbetering van de doorbloeding. Het stimuleert een betere toevoer van voedingsstoffen en zuurstof en een goede afvoer van afvalstoffen. De stofwisselingsprocessen in de weefsels kunnen dan beter verlopen. Oorzaken van overbelastingverschijnselen in de spieren zijn:" blessures;
" microtraumata (door steeds verkeerde overbelasting door bijvoorbeeld het overrekken van ligamenten, pezen en aanhechtingen
ontstaan er problemen in de doorbloeding);
" eenzijdige belasting;
" statische belasting;
" chronische belasting;
" slechte coördinatie en/of techniek;
" slecht weer (bij koud weer is de kans op slechte doorbloeding in de spieren
en pezen groot);
" slechte warming-up;
" vermoeidheid;
" verandering van oefeningen die men niet gewend is;
" verandering van ondergrond;
" verkeerd schoeisel;
" te veel training (overtraind).
Een goede communicatie tussen een (niet)sporter en de sportmasseur is heel belangrijk. Op deze manier kan de sportmasseur achterhalen waar de pijn zich bevindt en wat voor een soort pijn het is (bv. spierpijn, kramp). Ook door te voelen kan een sportmasseur achterhalen waar in het lichaam zich eventuele problemen bevinden.
Effecten van de sportmassage
Een massage zorgt er enerzijds voor dat bepaalde symptomen worden bestreden en anderzijds bepaalde effecten worden bereikt. Symptomen die worden bestreden zijn:
" spiervermoeidheid;
" spierpijn;

" verlaagde spierspanning (hypotonie);
" spierverharding;
" spierkramp;
" verhardingen in de spieren;
" verklevingen;
" doorbloeding- en stofwisselingsstoornissen.
Effecten die worden bereikt zijn:
" verbetering van de doorbloeding;
" verbetering van de spierspanning;
" losmaken van verklevingen;
" verbetering van de stofwisseling;
" pijnbestrijding;
" ontschilfering van de huid;
" verbetering van de doorbloeding van de huid.


