
Tapen / Bandageren
Tapen
Met behulp van tape kan je gewrichten stabiliseren en / of ondersteunen en rek op spieren, pezen ligamenten en andere weke delen verminderen. De tape gaat hierbij dienen als kunstmatige spier, pees of gewrichtsband. Je maakt hierbij gebruik van kleefverbanden die niet elastisch zijn.
Basisregels
Welk gewricht je ook intapet voor een goede tapeconstructie gelden een aantal basisregels.
Een goede therapeutische tape constructie moet bestaan uit:
(2) Werkstroken:dit zijn de stroken die de functie van de bandage aangeven,
(3) Fixatie stroken: deze dienen om de werkstroken te fixeren waardoor de stabiliteit vergroot wordt. Weglaten van deze stroken doet de constructie ernstig in kwaliteit afnemen.
Je mag niet tapen bij:
- Huidafwijkingen
- Aanwezigheid van allergie of eczeem
- Aanwezigheid van botbreuken
- Veel zwelling
Een goede preventieve tape aanleggen vereist deskundigheid. Laat je dus goed voorlichten door een sportfysiotherapeut of een sportverzorger en laat je ook door deze deskundigen intapen!
Bandageren
Bandageren is een methode om gekwetste structuren te fixeren en te ondersteunen. Je maakt hierbij gebruik van zwachtels die variëren van licht elastisch tot zeer sterk elastisch, poreuze en niet poreuze en wel of niet klevend.
Toepassing
Tapen en bandageren worden veelvuldig toegepast vanwege hun directe effect. De toepassing kan een therapeutisch of een preventief doel hebben. Maar zal in beide gevallen deel uitmaken van een totaal behandelplan.
Therapeutische toepassing
De tape wordt enkele dagen na het ontstaan van de blessure aangebracht ter bescherming van het gewricht. De enkel blijft 4 tot 6 weken ingetapet. De functie van het gekwetste gewricht wordt zoveel mogelijk behouden.
Alleen die bewegingen die de schade kunnen verergeren worden door de gebruikte techniek beperkt. Daarom is het belangrijk de anatomie en de bewegingsassen van het desbetreffende gewricht goed te kennen. Daarmee is meteen gezegd dat het goed aanleggen van een tapeconstructie deskundigheid vergt. De therapeutische tape wordt voornamelijk bij enkelblessures toegepast, maar kan in sommige gevallen bijvoorbeeld ook bij een zweepslag van de kuitspieren worden toegepast. De behandeling bestaat verder uit versterkende en evenwichtsoefeningen van de spieren in het (onder)been.
Preventieve toepassing
Preventieve tapes worden toegepast nadat een blessure (volledig) hersteld is. Door gebruik te maken van tape kan men de kans op herhaling van een blessure verkleinen.
Er zijn heel erg veel tapetechnieken. In theorie kan men vrijwel elk gewricht intapen. Maar bij die gewrichten waarbij er tussen de huid en het daadwerkelijke gewricht veel weefsel zit biedt tape aanzienlijk minder bescherming. Een voorbeeld hiervan is de knie. De afstand tussen het gewricht waarvan je de beweging wilt beperken en de tape is erg groot, waardoor de bescherming die de tape biedt beperkt is. Naast het tapen van de enkel (waar veel wetenschappelijk bewijs voor bestaat) is kan het tapen van vingers, duim, pols en de knieschijf (= het patellabandje) effectief zijn.